Увага! Інформаційна бульбашка!

25.11.2021   Administrator   Категорія: Медіаграмотність

Ситуація, яку нам змальовують медіа чи ми спостерігаємо в соціальних мережах найчастіше не дає нам повної картини щодо того, що відбувається. Багато фактів, думок та точок зору взагалі випадають з нашого поля зору, адже найчастіше ми бачимо і читаємо те, що знаходиться лише в нашій стрічці новин чи звичному нам медіа полі. Це означає, що ви знаходитесь в інформаційній бульбашці.

Якщо Ви перебуваєте в інформаційній бульбашці, виникає враження, що Ваша точка зору «панує» всюди та весь світ вважає так, як Ви!

Як виникає інформаційна бульбашка? Алгоритми пошукових систем та соціальних мереж підбирають користувачам інформацію, яка їм до вподоби та відповідає їхнім очікуванням, поведінці та реакціям в інтернеті.

Які ризики це несе?

  • Ми випускаємо з поля зору інформацію, яка не відповідає нашим вподобанням.
  • Не отримуємо інформацію, що потенційно може розширити наш світогляд, зробити нас більш толерантними, спонукати змінити думку про щось.
  • Маємо хибне враження, що усі навколо думають так, як і ми.

Як ми можемо діяти?

  • Підписатися на кілька сторінок платформ, медіа чи особисті профілі, які поширюють ідеї, що не співпадають з нашими поглядами.
  • Використовувати режим анонімного перегляду, видаляти історію пошуку, чистити кеш (кеш – швидкісна пам’ять або частина оперативної пам’яті, де зберігаються копії даних, що часто використовуються.
  • Перевіряти налаштування акаунтів у соціальних мережах (інформація може збиратися, і на її основі можуть «будуватися» результати пошуку).
  • Бути більш відкритими до різноманітних ідей та аналізувати інформацію.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Інформація узята із проєкту «Вивчай та розрізняй: інфо-медійна грамотність».   https://www.irex.org/region/europe-eurasia/ukraine    https://l2dua.com/

    Медіаграмотність Інформаційна Бульбашка Соціальні Мережі Інтернет Безпека Кібербезпека