Вчимося розпізнавати маніпуляції в медіа…

25.11.2021   Administrator   Категорія: Медіаграмотність

 

Фейками називають фотографії, зроблені у фотошопі, спеціально створені відеоролики, написані або вигадані неправдиві новини, які важко відрізнити від правдивих. Також фейками називають створені акаунти вигаданих людей у соціальних мережах, через які поширюється неправдива інформація. Головна мета фейкових повідомлень як інструмента інформаційної війни – це посіяти сумніви й переконати аудиторію в правдивості поданої інформації.

Окрім фейків, медійний простір заповнений також іншими видами маніпуляцій.

Давайте розберемо на прикладі які ж види медійних маніпуляцій існують та зустрічаються найчастіше:

Факт «Курка знесла яйце».

Фейк (по-суті неправдиве твердження, яке часто є повністю вигаданим. Створене для того, щоб ввести в оману громадськість та приховати правду) – «Курка знесла яйце і з нього вилупилась ящірка».

Маніпуляція фактами (відома та правдива інформація, яка подана так, щоб ввести в оману) – Курка-патріотка: курка знесла яйце на честь національного свята.

Дезінформація (Поєднання фактів, напівправди та неправди) – Кури, яких годують генетично модифікованою їжею, несуть корисніші для здоров’я яйця.

Цензура (заборона повідомляти про певні події, людей чи теми. Медіаконтент, який швидко видаляється редакцією без очевидних причин) – Курка, яку ми не можемо назвати, зробила те, про що ми не можемо розповісти, але ви про це від нас не чули.

Прихована реклама (Реклама, яка замаскована у вигляді медіаповідомлення) – Експерти розповідають, що кури з ферми «L2D» є найкращими та несуть найбільше яєць в Україні.

Пропаганда (упереджена чи оманлива інформація, яку використовують для того, щоб поширювати певну точку зору) – Українські кури є найплодовитішими в Європі, що дає змогу українському експорту утримувати лідерство в галузі.

Упередження (медіаконтент, який надає перевагу одній точці зору і не показує іншу) – Українські кури несуть найкращі яйця в світі.

Клікбейт (стаття, в якій використаний сенсаційний заголовок, щоб привернути увагу, обіцяючи контент, якого не існує) – Сенсація! Шок! Ви ніколи не повірите, що зробила ця курка!

Також потрібно розрізняти "факт" та "судження":

Факт
Судження
Те, що існує в реальності, відбулось і зафіксоване Особиста думка людини, яку можна підтвердити або спростувати
Цифри, дати, події, статистика, документальні докази, природні явища Думки, оцінки, припущення, міркування, відчуття, прогнози, сподівання
Об’єктивний – має місце сам по собі Суб’єктивне – передає точку зору людини
Можна довести та перевірити (те, що може бути підтвердженим іншим фактами) Не можна перевірити
Є незмінним Може змінюватися

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Інформація узята із проєкту «Вивчай та розрізняй: інфо-медійна грамотність».   https://www.irex.org/region/europe-eurasia/ukraine     https://l2dua.com/

    Фейк Цензура Медіаграмотність Реклама Пропаганда Маніпуляція Інтернер Кібербезпека Клікбейт Судження Упередження Факт