Які дії батьків руйнують відносини з підлітками...

21.01.2022   Administrator   Категорія: Поради батькам

Усі ми знаємо, як важко іноді знайти підхід до виховання підлітка чи навіть й спільну мову. Період «вибуху емоцій» складний як для батьків, так і для самих дітей. Усі ми різні, і, звичайно, не існує єдиних правил виховання. Пропонуємо кілька думок про те, які помилки можуть допускати батьки у взаєминах з підлітками та як їх можна оминути. 
 
Батьки проводять з підлітками недостатньо часу
 
Зазвичай дорослі думають, що агресивна чи відсторонена поведінка дітей свідчить про небажання проводити разом час. Проте це не завжди так. Хоча підлітки іноді переконують, що не потребують уваги батьків, відстоюють своє право на незалежність, вони все ж більш комфортно та безпечно почувають себе поруч із мамою й татом. Тому не забувайте час від часу організовувати спільні прогулянки, походи у кіно, на каву тощо.
 
Дитина – центр Всесвіту
 
Часто батьки присвячують усе своє життя дитині. Зрозуміло, що вони хочуть дати своїм чадам усе, чого бракувало в дитинстві їм самим. Але не потрібно зациклюватися та зловживати. Забаганки та потреби дітей не можуть бути першочерговими. Зрештою, слід лишати і час для розваг та відпочинку не лише дітям, а й собі.
 
Батьки надто балують дітей
 
Усі хочуть забезпечити своїх дітей усім необхідним. Проте часто оце «все» щоразу збільшується. Що більше нових речей чи інших непотрібних дрібничок ви купуєте своїй дитині, то більшими стають її забаганки. І в результаті батьківські благі наміри перетворюють дітей на жадібних та невдячних нероб. Краще проведіть разом час, почитайте книгу чи прогуляйтесь парком замість того, щоб купувати чергову пару джинсів чи новий телефон.
 
Батьки багато дозволяють своїм дітям 
 
Не забувайте, дисципліна і обмеження – це не одне і теж саме. Діти повинні мати свободу вибору та власного рішення, особливо у підлітковому віці. Але слід пам`ятати, що вони все ще діти і не завжди їхні рішення можуть піти на користь. Тому ви, як дорослі, зобов`язані нести відповідальність за ваших дітей та контролювати їхні дії.
 
Батьки – найкращі друзі 
 
Ви не повинні намагатися стати найкращим другом для своєї дитини. У неї і так є безліч друзів. Підліткам потрібні саме батьки, не «рівні», а «старші». Ті, на кого можна покластися, хто завжди підтримає і захистить. І роль батьків не обов`язково повинна бути ворожою,  у такій ситуації ви теж можете бути близькими зі своїм чадом.
 
Батьки недооцінюють своїх дітей
 
Не забувайте про те, що підлітки - вже не діти. Батькам властиво применшувати можливості своїх чад, вважаючи, що так вони їх захистять. Але навіть якщо у підлітковому віці наші «малята» бунтівні, емоційно нестабільні, у майбутньому вони – працівники, сім`янини, лідери. Нашу критику, так само, як і нашу похвалу, вони переносять на себе, дуже часто вживаючись у роль, яку ми їм нав’язуємо, кажучи «Ти ще не зможеш» або «Спробуй, вчися». Тому думайте не про їхнє минуле, а про перспективи у майбутньому.
 
Батьки не говорять дітям про свої почуття 
 
На жаль, замість позитиву ми часто помічаємо спочатку щось негативне, - це наша людська природа.  Вона супроводжує нас і у вихованні дітей. Спершу ми сваримо їх за будь-яку помилку, а потім хвалимо. Батьки часто не вміють висловити свої почуття до дітей – інколи дуже важко сказати «Я тебе люблю», «Який ти молодець» або просто обійняти. А це ж так необхідно.
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Джерело https://starylev.com.ua/

    Батьки Діти Спілкування Стосунки Благополуччя Підлітки