Дихальна релаксація

24.03.2022   Administrator   Категорія: Для педагогів

ВПРАВА НА ДИХАЛЬНУ РЕЛАКСАЦІЮ 4-7-8
1. Займіть зручну позицію, сидячи прямо з прямою спиною.
2. Зробіть повний видих через рот, зі звуком «фууух».
3. Закрийте рота та спокійно вдихніть через ніс, рахуючи про себе до 4-х.
4. Затримайте дихання, продовжуючи рахувати до 7-ми.
5. Зробіть повний видих через рот, рахуючи до 8-ми.
6. Ви зробили повний цикл дихання. Тепер знову зробіть вдих та повторіть цикл ще 3 рази.
Поширені питання:
yes Чи важливо дотримуватись рахунку?
Загальний час для кожного циклу дихання не є важливим, потрібно дотримуватись пропорції 4:7:8. Якщо вам складно затримувати подих, пришвидшіть темп дихання, але дотримуйтесь пропорції 4:7:8 для кожного з 4-х циклів. З практикою, вам вдасться уповільнитися і звикнути до більш глибокого дихання.
yes Навіщо я маю це робити?
Ця вправа є природним заспокійливим для нервової системи. На відміну від заспокійливих ліків, які часто показують ефективність після першого прийому, але з часом їх дія є все меншою, ця вправа має невеликий ефект на початку, але її дієвість зростає з практикою після повторних виконань. Використовуйте цю вправу, коли з вами трапляється якась стресова подія ще до того, як ви відчуєте стрес. Використовуйте її, коли відчуваєте внутрішню напругу, а також перед сном, щоб полегшити засинання.
yes Як часто я маю виконувати цю вправу?
Робіть вправу двічі на день. Немає встановленого ліміту до її виконання. Не робіть більше, ніж 4 цикли за раз в перший місяць застосування практики цього типу дихання. Пізніше, за потреби, ви можете збільшити кількість циклів до 8-ми. Якщо ви відчуваєте легке запаморочення під час першого виконання практики – не переймайтесь, воно мине.
 
 
 
 

Національна психологічна асоціація